WeLcOMe To My BloG

WeLcOMe To My BloG

09 August 2009

CUBA LA...

RINNCHAN'S STYLE WOK NOODLES

Bahan-bahan:

200gm Mee Teow (Boleh guna mee sanggul juga),

direndam dgn air panas 12pcs cendawan kering,

dibersihkan dan direndam dlm semangkuk air 300gm ayam,

dipotong kecil 4 ulas bawang putih, diketuk

5 sudu besar kicap

2 sudu besar sos tiram

1/2 camca teh lada putih

1/2 camca teh lada hitam

2 camca teh garam

1 sudu besar gula 3

sudu besar tepung jagung, dibancuh dgn 1 mangkuk air Air secukupnya

2 biji telur



Cara-cara:

Panaskan kuali dan tumis bwg putih dgn sedikit minyak.
Masukkan lada putih dan lada hitam.
Masukkan ayam. Kacau sehingga ayam agak masak.
Masukkan kicap dan sos tiram.
Masukkan cendawan bersama-sama airrendamannya sekali. Kuatkan api dan biarkan kuah menggelegak.
Tambahkan airdan biar sehingga ayam dan cendawan lembut.
Masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau hingga agak likat.
Masukkangaram dan gula.
Masukkan mee teow dan kacau rata.
Boleh tambah air jika perlu.
Akhir sekali, pecahkan telur tetapi jangan terlalu di kacau.
Hidangan siap bila telur sudah mula mengeras sedikit.
Hidangkan.

0 comments:

 

...n-o-r-a-i-n-i-e s-t-o-r-y.... Design By: SkinCorner